Facebook HungaryTwitterGoogle+YouTubeCruise Blog EnglishCruise Blog GermanyCruise Blog RussiaCruise Blog Czech RepublicCruise Blog Slovakia

Az egyik különleges hajó utazáson, ameylen részt vehettem, az északi transzatlanti útvonalon volt. Az északi útvonalat csak ajánlani tudom, mivel hogy az utasok a hajóút során sok látnivalót kapnak, persze csak a megfelelő szezonban. A második, sokkal közvetlenebb déli útvonal mintegy 6 tengeri nappal nyugodtabb, de relaxációs egyaránt. A hajóutak ezen a területen általában Angliából, a másik oldaltól New York-ból vezet a Skócia, Dánia, Izland, Grönland, New Foundland, illetve Nova Scotia útvonalon.

A hajóút különlegessége az, hogy 2 állomást is kínál Izlandon (Reykjavik és Akureyri) és Grönnland-on (Nanortalik és Nuuk).

A luxushajók áthelyezése, az úgynevezett “Repositionings”, a nyári szezon után történik, töbnyire szeptemberben. Ez valójában egy jó időszak erre az útvonalra, de megtörténhet, hogy az időjárás nem teszi lehetővé minden kitűzött kikötő látogátását. Így történt a mi hajózásunknál is.

Megérkezésünk után Akureyri-ban ez a látvány várt minket (fotó lent). Szép idő volt, de nagyon szeles. Az Akureyri kikötő bejárata nagyon szűk, és ilyen szélsebességnél nagyon veszélyes a bejárat közelítése, mivel hogy a szél nyomja a hajótestet a kikötő falaira. A kapitányunk 2-3 órát várt az időjárás változására, de sajnos el kellett hagynunk Akureyri-t.

Akureyri, Island / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Akureyri, Izland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Szerencsénk volt eltölteni egy kellemes időt Reykjavik-ban, és Nuuk fővárosában, Grönlandon, amiről többet szeretnék beszámolni.

Nuuk a legnagyobb település Grönlandon mintegy 15 000 lakossal, szép színes házakkal. A város hátsó részében még 3-5 emeletes lakóházak is találhatók. A lakóházak az új generációt jelölik, és a főváros migráció ellátásának biztosítására voltak építve. Nuuk elsősorban halászatból és az idegenforgalomból él, a nagy tengerjáró hajók nagyon szívesen vannak fogadva. A programunk szervezésénél úgy döntöttünk, hogy egy bálna megfigyelés lessz a legérdekesebb, amiben nem tévedtünk és csak ajánlani tudom.

Nuuk, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Nuuk, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Nuuk, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Nuuk, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

A bálna megfigyelés ideje is fontos szerepet játszik (inkább délután ajánlom), de már a feszültség és a keresés az öblökben a jéghegyek között is felejthetetlen. Nem beszélve a friss levegőről! Persze meleg ruha is nagyon fontos. 

Walbeobachtung, Nuuk, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Bálna megfigyelés, Nuuk, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

A kapitányunk megmutatta nekünk a kissebb jéghegyeket közelről is. A kristálytiszta víz lehetővé tette számunkra a jéghegyek vízalatti méretei megfigyelését, tényleg igaz, hogy a víz fölött a hegyből csak nagyon kevés látható (kb. 10%).

Eisberg, Nuuk, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Eisberg, Nuuk, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

A második állomás Grönlandon Nanortalik volt, de sajnos ezt az állomást is ki kellett hagynunk, mivel hogy kora reggel ez a látvány várt minket a kikötő bejárata előtt. 

Eisberg, Nanortalik, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Eisberg, Nanortalik, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Meg kell említeni, hogy az ilyen óriások nagyon veszélyesek mivel hogy a jéghegyek elég gyorsan mozognak, az áramlás és a széltől függően. Miután egy pillantást vettünk a hajó mindkét oldaláról, felfedeztük kb. 5-7 jéghegyet. Ezek nyomon követése és a mozdulatok beszámítása nagyon nehéz, egy hajójárat a hajó és a part között túl veszélyes és kiszámíthatatlan lett volna. A hír hogy elhagyjuk a kikötőt nemcsak nekünk, de a lakosoknak is nagyon keserű volt. A Nanortalik falu lakosai egy hatalmas mulatsággal, tortával 3000 utas számára, néhány inuit folklór előadással és kajak hajó gyártással vártak bennünket. 

Ilyen természeti jelenségekkel számítani kell, a biztonság mindig az első helyen áll, és ezért nehéz szívvel el kellett hagynunk a kikötőt. 

A St Johns, Newfoundland régióban egy hurikán tombolt de a kapitányunkat időben figyelmeztették. A hajó társaság szerette volna kompenzálni a kimaradott kikötőket, és ezért másnap Halifaxban (Nova Scotia) kötöttünk ki. Megtekintettük a fellegvárat, a múzeumot és az óvárost is, amelyik fontos szerepet játszott a Titanic elsüllyedése után. Egyesek itt voltak eltemetve. A híres mólót a Pier 21-est is érdemes megemlíteni, amely a bevándorlóknál jelentős szerepet játszott – sokaknak ez volt első állomás és az első lépés az amerikai földön.

Halifax, Nova Scotia / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Halifax, Nova Scotia / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

A 18 napos hajó körutazás végén megérkeztünk New Yorkba, ahol egy 3 napos program várt minket, de erről egy későbbi bejegyzésben fogok beszámolni :-)

Ankunft in New York / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Megérkezés New York-ban / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

  MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

  Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


  *

  * Copy This Password *

  * Type Or Paste Password Here *

  A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>