Facebook HungaryTwitterGoogle+YouTubeCruise Blog EnglishCruise Blog GermanyCruise Blog RussiaCruise Blog Czech RepublicCruise Blog Slovakiaws-b

Az egyik különleges hajó utazáson, ameylen részt vehettem, az északi transzatlanti útvonalon volt. Az északi útvonalat csak ajánlani tudom, mivel hogy az utasok a hajóút során sok látnivalót kapnak, persze csak a megfelelő szezonban. A második, sokkal közvetlenebb déli útvonal mintegy 6 tengeri nappal nyugodtabb, de relaxációs egyaránt. A hajóutak ezen a területen általában Angliából, a másik oldaltól New York-ból vezet a Skócia, Dánia, Izland, Grönland, New Foundland, illetve Nova Scotia útvonalon.

A hajóút különlegessége az, hogy 2 állomást is kínál Izlandon (Reykjavik és Akureyri) és Grönnland-on (Nanortalik és Nuuk).

A luxushajók áthelyezése, az úgynevezett “Repositionings”, a nyári szezon után történik, töbnyire szeptemberben. Ez valójában egy jó időszak erre az útvonalra, de megtörténhet, hogy az időjárás nem teszi lehetővé minden kitűzött kikötő látogátását. Így történt a mi hajózásunknál is.

Megérkezésünk után Akureyri-ban ez a látvány várt minket (fotó lent). Szép idő volt, de nagyon szeles. Az Akureyri kikötő bejárata nagyon szűk, és ilyen szélsebességnél nagyon veszélyes a bejárat közelítése, mivel hogy a szél nyomja a hajótestet a kikötő falaira. A kapitányunk 2-3 órát várt az időjárás változására, de sajnos el kellett hagynunk Akureyri-t.

Akureyri, Island / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Akureyri, Izland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Szerencsénk volt eltölteni egy kellemes időt Reykjavik-ban, és Nuuk fővárosában, Grönlandon, amiről többet szeretnék beszámolni.

Nuuk a legnagyobb település Grönlandon mintegy 15 000 lakossal, szép színes házakkal. A város hátsó részében még 3-5 emeletes lakóházak is találhatók. A lakóházak az új generációt jelölik, és a főváros migráció ellátásának biztosítására voltak építve. Nuuk elsősorban halászatból és az idegenforgalomból él, a nagy tengerjáró hajók nagyon szívesen vannak fogadva. A programunk szervezésénél úgy döntöttünk, hogy egy bálna megfigyelés lessz a legérdekesebb, amiben nem tévedtünk és csak ajánlani tudom.

Nuuk, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Nuuk, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Nuuk, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Nuuk, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

A bálna megfigyelés ideje is fontos szerepet játszik (inkább délután ajánlom), de már a feszültség és a keresés az öblökben a jéghegyek között is felejthetetlen. Nem beszélve a friss levegőről! Persze meleg ruha is nagyon fontos. 

Walbeobachtung, Nuuk, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Bálna megfigyelés, Nuuk, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

A kapitányunk megmutatta nekünk a kissebb jéghegyeket közelről is. A kristálytiszta víz lehetővé tette számunkra a jéghegyek vízalatti méretei megfigyelését, tényleg igaz, hogy a víz fölött a hegyből csak nagyon kevés látható (kb. 10%).

Eisberg, Nuuk, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Eisberg, Nuuk, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

A második állomás Grönlandon Nanortalik volt, de sajnos ezt az állomást is ki kellett hagynunk, mivel hogy kora reggel ez a látvány várt minket a kikötő bejárata előtt. 

Eisberg, Nanortalik, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Eisberg, Nanortalik, Grönland / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Meg kell említeni, hogy az ilyen óriások nagyon veszélyesek mivel hogy a jéghegyek elég gyorsan mozognak, az áramlás és a széltől függően. Miután egy pillantást vettünk a hajó mindkét oldaláról, felfedeztük kb. 5-7 jéghegyet. Ezek nyomon követése és a mozdulatok beszámítása nagyon nehéz, egy hajójárat a hajó és a part között túl veszélyes és kiszámíthatatlan lett volna. A hír hogy elhagyjuk a kikötőt nemcsak nekünk, de a lakosoknak is nagyon keserű volt. A Nanortalik falu lakosai egy hatalmas mulatsággal, tortával 3000 utas számára, néhány inuit folklór előadással és kajak hajó gyártással vártak bennünket. 

Ilyen természeti jelenségekkel számítani kell, a biztonság mindig az első helyen áll, és ezért nehéz szívvel el kellett hagynunk a kikötőt. 

A St Johns, Newfoundland régióban egy hurikán tombolt de a kapitányunkat időben figyelmeztették. A hajó társaság szerette volna kompenzálni a kimaradott kikötőket, és ezért másnap Halifaxban (Nova Scotia) kötöttünk ki. Megtekintettük a fellegvárat, a múzeumot és az óvárost is, amelyik fontos szerepet játszott a Titanic elsüllyedése után. Egyesek itt voltak eltemetve. A híres mólót a Pier 21-est is érdemes megemlíteni, amely a bevándorlóknál jelentős szerepet játszott – sokaknak ez volt első állomás és az első lépés az amerikai földön.

Halifax, Nova Scotia / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Halifax, Nova Scotia / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

A 18 napos hajó körutazás végén megérkeztünk New Yorkba, ahol egy 3 napos program várt minket, de erről egy későbbi bejegyzésben fogok beszámolni :-)

Ankunft in New York / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

Megérkezés New York-ban / Foto © Robert`s Cruise & Tour Leading e.U.

    Minden vélemény számít!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


    *

    * Copy This Password *

    * Type Or Paste Password Here *